Close icon

Draad en Dracht

Draad en Dracht: Samen de Scheveningse klederdracht tot leven brengen

Muzee Scheveningen is gestart met een bijzonder project om de Scheveningse klederdracht op een vernieuwende wijze te presenteren en de verhalen achter dit rijke erfgoed te delen.

De Scheveningse klederdracht, die tot in de jaren ’60 dagelijks werd gedragen, vertelt veel over de identiteit en cultuur van Scheveningen. In dit project duiken we samen met een groep enthousiaste deelnemers in de geschiedenis, technieken, materialen en verhalen achter deze unieke dracht. Door interactieve bijeenkomsten, workshops en gastsprekers brengen we de klederdracht opnieuw tot leven.

Wat doen we?
Tijdens de bijeenkomsten onderzoeken we bijzondere stukken uit de uitgebreide collectie van Muzee en leren we van experts op het gebied van mode, erfgoed en de Scheveningse cultuur. Daarnaast worden deelnemers uitgedaagd om mee te denken over de vraag: wat moet een nieuwe generatie weten over deze dracht en hoe kunnen we deze op een vernieuwende manier presenteren?

De bijeenkomsten
Van november tot april komen we op 11 woensdagavonden samen in Muzee Scheveningen. Tijdens deze avonden delen we kennis, ervaringen en ideeën en werken we samen aan het verder vormgeven van dit unieke erfgoed. De bijeenkomsten bieden een inspirerende combinatie van leren, maken en verbinden.

Dit project draagt niet alleen bij aan het behoud van een waardevol stukje Scheveningse geschiedenis, maar biedt ook een vernieuwende kijk op hoe dit erfgoed een plek krijgt in het museum én in de toekomst. 

 

Projectleiders

Sientje van ’t Veer

Ik ben verantwoordelijk voor het schrijven van het projectplan en het werven van deelnemers. Al twee jaar loop ik rond bij Muzee en verdiep ik me in alles wat met de Scheveningse klederdracht te maken heeft. In mijn winkel, Atelier Sientje, ontwerp en maak ik kledingstukken geïnspireerd op deze traditie, zoals jakjes en klepbroeken. De dracht is voor mij een eindeloze inspiratiebron en ik kan niet wachten om mijn enthousiasme op jullie over te brengen!

Leonie van Wingen

Als gespreksleider binnen dit project richt ik me op de verhalen achter het erfgoed. Ik heb een brede interesse in erfgoed en ben daar ook op afgestudeerd, maar wat het voor mij echt bijzonder maakt, zijn de verhalen van de mensen die erbij horen. Met mijn ervaring van meer dan 17 jaar in musea, waarbij ik tentoonstellingen ontwikkel en collecties beheer, werk ik nu ook als adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bij Muzee heb ik eerder aan het Collectielab gewerkt, waar we de klederdracht hebben gesorteerd. Ik kijk ernaar uit om samen met jullie deze bijzondere collectie verder te verkennen.

Debra Knoop

Ik ben coördinator bij Muzee voor het project ‘Draad en Dracht’. Mijn passie ligt bij mode-erfgoed, en ik onderzoek graag de prikkelende verbindingen tussen historische en hedendaagse mode. Daarnaast werk ik voor Modemuze.nl, het online modemuseum van Nederland en Vlaanderen, waar ik via digitaliseringstechnieken nieuwe manieren ontwikkel om mode toegankelijk te maken voor het publiek. Naast mijn werk bij Muzee ben ik zelfstandig curator, onderzoeker en gastdocent, en draag ik regelmatig bij aan modetentoonstellingen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.