Close icon

Educatie

Voor scholen

Met je school naar het museum? Bij Muzee Scheveningen zijn klassen van harte welkom. Maak kennis met alle verhalen over het leven met, aan en op de zee, van vroeger tot nu. 

De museumlessen van Muzee zijn geschikt voor verschillende leeftijden. Samen met de docenten nemen leerlingen een duik in de cultuurhistorische en zeebiologische collectie. Waar vind je de grootste schelpen ter wereld? Wat is een bomschuit? Hoe werd er vroeger gezwommen in zee? Bekijk ons aanbod hieronder en reserveer een museumles voor jouw school via [email protected].

Met de klas naar Muzee

Over het leven aan de kust valt veel te vertellen. Scheveningen heeft zich ontwikkeld van een klein vissersdorp tot een beroemde badplaats. De visserij, klederdracht, oude ambachten, schilderijen van schilders van de Haagse School en de ontwikkeling van het dorp komen in de lessen aan bod. Jonge leerlingen ontdekken spelenderwijs het cultureel erfgoed van Scheveningen, oudere leerlingen krijgen opdrachten en gaan zelf op onderzoek uit in het museum. Alle museumlessen worden gegeven door ervaren museumdocenten.

Lessen boeken
In Muzee Scheveningen is ruimte voor zo’n 200 lessen per jaar. Muzee neemt deel aan het Cultuurmenu met de les ‘Kijk, een Schelp!’ voor groep 1-2 van het PO en met de les ‘Scheveningen in Beeld’ voor de eerste klas van het VO. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld voor het Cultuurmenu. Muzee biedt de overige lessen aan via het Vonk van CultuurSchakel, deze lessen maken deel uit van de leerlijn Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) en de bijbehorende Haagse Ladekast van CultuurSchakel.  

De lessen kunnen ook direct bij Muzee worden geboekt. Een losse les duurt 1,25 uur en de kosten bedragen € 5 per leerling. Muzee biedt waar mogelijk ook maatwerk. Kijk hiervoor bij programma op maat. 

Meer informatie of een les reserveren?
Neem contact met ons op via [email protected].

Programma op maat

Muzee biedt ook speciale programma’s, eventueel in samenwerking met de school. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van een profieldag voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs of een programma voor een schoolreisje in het primair onderwijs. Ook ontwikkelen wij projectlessen bij tentoonstellingen. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan met projectles S.O.S. Save Our Seas, over de uitdagingen waarmee de zeeën en oceanen te kampen hebben. Bij de tentoonstelling Vissermannen wordt ook een projectles ontwikkeld.

Meer informatie of een les reserveren?
Neem contact met ons op via [email protected].

Primair onderwijs

Kijk, een schelp! | Groep 1-2
We nemen de leerlingen mee naar het strand en de Noordzee. Wat is het strand eigenlijk? En wat voor verschillende soorten dieren leven daar? Samen nemen we ‘een kijkje onderwater’. We gaan onderzoek doen naar schelpen en spelenderwijs ontdekken we dat er diertjes in de schelpen leven. We onderzoeken het ontstaan en de groei van een schelp en we leren verschillende schelpen herkennen. Leerlingen mogen de zeesterren, krabben en andere dieren uit de Noordzee bekijken en aanraken. Tot slot ‘zwemmen’ de leerlingen door de donkere diepzee.

Tijdreizen | Groep 1-2, 3-4
Ga mee terug in de tijd en ontdek hoe het leven was als kind op Scheveningen. Hoe was het om op te groeien in een dorp zo dicht bij zee? Wat als je vader weken van huis was om te vissen? Hoe zag het dorp er toen uit en waar kon je vroeger mee spelen? De leerlingen bekijken de voorwerpen, woonkamers en kledingstukken van vroeger en ontdekken de beroepen van toen. Ook maken de kinderen zelf een stuk speelgoed, net zoals de oud-vissers van Muzee dat vroeger deden.

Klederdracht en ik | Groep 3-4, 5-6
In Muzee ontdek je alles over de Scheveningse klederdracht. Hoe werden de visserstruien gebreid, hoe ziet een oorijzer eruit en wat was een klepbroek precies? Gekleed in klederdracht ervaar je wat dit met je doet. Past het bij jou? Voel je je fijn of juist niet? Na alle inspiratie gaan we zelf aan de slag, wat wil je dat jouw kleding over jou vertelt? Ontwerpen maar!

Tweede Wereldoorlog op Scheveningen | Groep 5-6, 7-8
Wat gebeurde er op Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ga mee op onderzoek. Aan de hand van echte collectiestukken zoals het poëziealbum van Rachel Dessaur en ander verzameld archiefmateriaal ontdek je steeds meer over de gebeurtenissen die op Scheveningen hebben plaatsgevonden. De ontruiming, het Sperrgebiet en de aanleg van de Atlantikwall hebben grote impact op Scheveningen gehad. Ga mee terug in de tijd en probeer je voor te stellen hoe jouw leven er in tijden van oorlog had uitgezien.

Voortgezet onderwijs

Scheveningen toen en nu | Brugklassen VO
We reizen door de geschiedenis, van het oude vissersdorp uit de 17e eeuw de bedrijvige badplaats Scheveningen van nu. Met een opdracht gaan de leerlingen zelf op zoek naar de verschillen en overeenkomsten.

Educatieve activiteiten

In samenwerking met CultuurSchakel organiseert Muzee kunstlessen onder schooltijd voor leerlingen van Scheveningse basisscholen. Deze lessen worden aangeboden in het kader van het grote landelijke amateurkunstevenement ‘Ik Toon’ in juni.

Verschillende beeldende-, dans- en muziekscholen uit Scheveningen bieden tijdens deze dagen kosteloos hun lessen aan voor schoolklassen. Kinderen krijgen tijdens deze dagen de kans om hun creatieve talenten te benutten en hun voorkeuren te ontdekken samen met echte kunstenaars. Zo leren zij de mogelijkheden kennen van het vrijetijdsaanbod in hun directe omgeving.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.